Aday Öğretmenlere ''Yöreye Uyum'' Eğitimi
Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) aday öğretmenlere yönelik "Anadolu'da Çok Kültürlülük, Kaynakları ve Eğitime Yansımaları" eğitimleri sayesinde öğretmenler bulundukları yöreyi daha iyi tanıyarak artık sınıfına daha donanımlı şekilde girecek.
MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Semih Aktekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki bütün öğretmenlerin hizmet içi eğitim faaliyetlerinden sorumlu olduklarını söyledi.
Göreve yeni başlayan öğretmenlerin eğitimlerinden de sorumlu olduklarını belirten Aktekin, şunları kaydetti:
"Şu anda 920 bin civarında öğretmenimiz okullarımızda faaliyet yürütüyor. Genel Müdürlüğümüzün her yıl düzenlediği hizmet içi eğitim çalışmalarına ilaveten ilk defa bu yıl şubat ayında ataması yapılan 30 bin öğretmen için 'Aday Öğretmen Yetiştirme Süreci' dediğimiz 6 aylık bir program oluşturduk. Bu eğitimler mart ayında başladı ve ağustosun 12'sinde ilk kısmı bitti. Mesleğe yeni başlayan 30 bin aday öğretmenimize bu süreçte teorik ve uygulamalı olarak eğitimler verildi. Eğitimle ilgili çeşitli filmler izleyip, kitaplar okuyarak kişisel ve mesleki gelişimleriyle ilgili dosyalar hazırlamaları istendi."
Aktekin, bu aday öğretmenlerin okullar açıkken danışman eşliğinde faaliyetler yürüttüklerini vurguladı.
"Çalışmalarımızı daha sistematik hale getirdik"
Aktekin, haziran, temmuz ve ağustos ayında illerde akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve bürokratlarla seminer çalışmaları yürüttüklerini anlatarak şöyle devam etti:
"İlk defa bu yıl aday öğretmenlerimiz, 31 Ağustos-9 Eylül tarihlerinde gittikleri okullarda yöreye uyum sağlayabilmeleri amacıyla özel bir eğitim görecek. Bulundukları yörenin yerel kültürünü, dilini, lehçesini, folklorünü, sosyal ve ekonomik özelliklerini öğrenecekleri bir uyum kursuna tabi tutulacaklar. 'Anadolu'da Çok Kültürlülük, Kaynakları ve Eğitime Yansımaları' başlığı altında verilecek eğitimin içeriğini ve organizasyonunu il müdürlüklerimizle iş birliği halinde yürütüyoruz. Bu programı ilk defa bu yıl faaliyete geçirdik. Bu yılki dönüşler ışığında eksikleri de tespit ederek önümüzdeki dönemlerde daha da zenginleştirip devam ettirmeyi düşünüyoruz. Eğitim fakültesinden mezun olan arkadaşlarımızın hiçbir eğitime tabi tutulmadan doğrudan sınıfa öğretmen olarak girmesinin çeşitli mahsurları vardı. O yüzden bu arkadaşlarımızın sınıfa hazır girmeleri için çalışmalarımızı daha sistematik hale getirdik."
"Niteliği artırıcı faaliyetler devam edecek"
Mevcut hizmet içi eğitim çalışmalarını, katılımcıların eleştirileri ışığında sürekli güncellediklerini anlatan Aktekin, öğretmen genel ve özel alan yeterlilikleri çalışmalarının da bitmek üzere olduğunu ifade etti.
Çalışmalar bittiğinde Türkiye'deki bütün öğretmenleri bu yeterlilikler ışığında, eksik oldukları konuda hizmet içi eğitim çalışmalarına katacaklarına işaret eden Aktekin, bu şekilde niteliği artırıcı faaliyetleri devam ettireceklerini vurguladı.
AYŞE ŞENSOY - AA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder